Programació

ONE AND MANY LINES

Projecte de col·laboració entre Sant Lluc i el MEATS d'Elisava.

Del 6 al 17 de febrer

INAUGURACIÓ, 6 DE FEBRER A LES 19 H.

De dimarts a divendres de 17 a 20 h i dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Per segon any consecutiu, Sant Lluc i el Màster d'Arquitectura Efímera i Espais Temporals (MEATS) d'ELISAVA s'alien per portar a terme un projecte específic per a la nostra sala d'exposicions on el paper, entès com a material constructiu i expressiu en sí mateix, s'imposa com a l'eix central de l'exploració. 

La vinculació del Cercle Artístic Sant Lluc amb el dibuix articula la proposta d’aquest mòdul del MEATS. El mòdul s’organitza com un taller intensiu realitzat in situ i que culmina en una instal·lació ubicada a la sala d'exposicions del centre. 

La instal·lació ha de treballar al voltant de la relació de Sant Lluc amb el dibuix. La versatilitat del dibuix en la contemporaneïtat permet explorar aquesta activitat mitjançant els materials, els estris, els espais o els gestos que a priori s'associen al dibuixar. Per tant, hi trobem els materials: paper, grafit, carbonet. Hi trobem els estris que ho faciliten: cavallets, fustes, suports. Hi trobem els espais: pels dibuixants, pel model, pels dibuixos. Hi trobem els gestos: observar, registrar, traçar. Entre tots aquests elements destaca el paper: per les seves qualitats intrínseques, com a suport, i com a textura significada. La contigüitat de la sala d’exposicions amb la sala de dibuix convida a pensar en un element i una coreografia que articuli una relació entre aquests dos espais, on la visió, la llum i el paper juguin un paper fonamental. El paper deixa de ser el suport del dibuix per esdevenir, ell mateix, dibuix.

Allotjats en un centre fundat sobre la pràctica del dibuix, experimentem la línia com la seva unitat més bàsica. Un gest senzill i instintiu que pot adquirir graus de diversa complexitat. El procés d'apropiació de l'espai ens ha portat a assajar la línia sense traç, ens ha portat a utilitzar el paper no com a suport, sinó com a material expressiu en si mateix. 

El projecte resultant que mostrem a la sala d'exposicions del Cercle Artístic Sant Lluc desplega múltiples realitats que s'entrecreuen: des d'un augment microscòpic que converteix la línia en una acumulació volumètrica de cristalls de grafit, a una representació modelada a partir de fulls de paper, que recorre tota una paret, com una subtil orografia de límits imprecisos, aquells que deixen veure relleus arrugats davant planes de extensió llisa. I és aquesta línia de paper, convertida en model per al públic, la que convida de nou a l'origen, al dibuix, a l'esquema del gest primigeni esquinçant de negre la pulcra blancor de la superfície.

Professors: Marz Arza, Roger Paez

Estudiants: Shaun Barton, Lorenzo Damonte, Fiona Gather-Stammel, Marta Gutierrez, Mira Kanj, Felix Köstinger-Lingitz, Ji-Qian Lai, Hung-Chi Li, Marcelo Reinoso, Laura Sanchez, Carlota Segú, Giulia Sportolari.

Directors del MEATS: Roger Paez i Toni MontesCERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat