Programació

Paper Geographies

Inauguració 16 de març a les 19 h

Del 16 de març al 8 d'abril 2017

Paper Geographies és un projecte fet a mida per al Cercle Artístic Sant Lluc, la casa del dibuix a Barcelona. Si habitualment n’és simplement el suport, a Paper Geographies explorem el paper com a material de dibuix. Alliberat de la seva condició de suport mut i treballat com a material per a construir espais i articular textures, el paper adquireix unes qualitats sorprenents, molt allunyades de la seva connotació de material corrent, innocu i de poc valor.

Paper Geographies planteja construir una instal·lació com a resultat d’un procés de treball manual. Els estudiants produeixen peces a partir de l’ús de paper de vàter convertit en polpa. Així, s’elabora la unitat constructiva de la instal·lació, alhora que es reflexiona de forma conscient sobre les qualitats poètiques que pot adoptar aquest material menystingut.

Partint de peces de mida reduïda, Paper Geographies proposa la construcció d’un espai, o millor encara, una atmosfera envoltant. Es tracta d’evitar el format d’art mobiliari, de cambra, al qual tan associat està el dibuix. La intenció és fugir de la relació convencional entre el públic receptor de l’art i la seva condició d’objecte diferenciat, buscant establir una relació més juganera, basada en una interacció per part del visitant que permeti descobrir qualitats de l'obra en els seus propis termes. 

La llum esdevé un vector fonamental per activar les geografies del paper, modificant-ne la mida amb les ombres i transformant-ne la qualitat amb els jocs de translucidesa. La llum, controlada pel visitant, activa una sèrie d’objectes analògics i estàtics (les escates de paper) en un entorn performatiu i dinàmic on la diferenciació entre obra i receptor ja no és possible.

Paper Geographies transforma alquímicament l’humil paper en una coreografia de geometries i textures que remeten a mons fantàstics, tan propers com llunyans: paisatges lunars vistos en telescopi, pasta de pa fermentant vista a contrallum, colònies bacterianes vistes al microscopi... Operis processio multum Naturae placet.

Directors del Màster d'Arquitectura efímera i espais temporals: Roger Paez i Toni Montes

Professors responsables de Paper Geographies: Stella Rahola Matutes i Roger Paez

Estudiants: Mariam Al Ali, Alba Julià, Yuliana León, Daniela Meade, Luciana Pimentel, Claudia Ribot, Santiago Ríos, Pablo Viaplana i Andoni Zamora


CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat