Programació

PLA-NARBONA A SANT LLUC

Del 20 d'octubre al 5 de desembre 2012

Inauguració dissabte 20 d'octubre a les 12h

Horari:
De dimarts a dissabte de 17-20h

El Cercle Artístic Sant Lluc atorga la Medalla d'Or de l'entitat a Josep Pla-Narbona. L'acte de lliurament serà aquest dissabte, 20 d'octubre, a les 12 hores, al Palau Mercader, seu de Sant Lluc.

Amb el lliurament de la seva màxima distinció, Sant Lluc vol homenatjar un dels pioners del disseny gràfic, de rellevància internacional, molt vinculat amb l'entitat des de la seva joventut.

Per aquest motiu, també s'inaugura l'exposició PLA-NARBONA A SANT LLUC, en la que es mostren dibuixos fets a Sant Lluc, on es veu clarament com comença a formar-se el seu univers personal i els codis artístics que ha fet servir al llarg de tota la seva trajectòria.

Josep Pla-Narbona (Barcelona, 1928) és un artista reconegut pels seus treballs en l'àmbit del dibuix i el disseny gràfic. Va ser el primer President de Grafistes - FAD i va obtenir el Premio Nacional de Diseño 2004.

La vinculació de Pla-Narbona amb Sant Lluc la trobem ja els anys 1960 i 1961, quan va guanyar primer el Premi Sant Jordi de Dibuix i l'any següent el Premi Sant Jordi de Pintura de l'entitat. La gran influència del dibuix en la seva extensa obra gràfica és la base fonamental del seu discurs creatiu.

La mostra PLA-NARBONA A SANT LLUC fa un recorregut pels seus treballs inicials, que es veuen complementats per l’obra característica de tota la seva trajectòria. En aquests primers dibuixos hi veiem ja la base del seu treball posterior, amb un gran interès per la recerca d’un llenguate a través de les rodones i els ovals. Hi trobem també la curiositat per l’entorn, que es fa evident en la constant reflexió sobre els seus mateixos companys als estudis de Sant Lluc.

L'exposició es podrà visitar a la Sala de Sant Lluc fins el 5 de desembre.

JOSEP PLA-NARBONA

Josep Pla-Narbona va néixer a Barcelona el 5 de febrer de 1928. La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat en el món del disseny gràfic, amb treballs molt reconeguts en els que s'aprecia el seu domini del dibuix. En els últims anys s'ha dedicat més intensament a la pintura, una especialitat que ha cultivat sempre, amb exposicions arreu d'Europa i els Estats Units.

De la seva carrera com dissenyador gràfic destaquen treballs com la imatge gràfica d'Industrias Cosmo, la capçalera del diari Telexpress o el cartell de la segona edició de Sonimag, l'any 1964, entre molts d'altres. La seva obra s'ha exposat a 1a Biennal Internacional de Cartells de Varsòvia, durant la inauguració del Lincoln Center o l'American Institut of Graphic Arts, a Nova York. També es poden veure gravats de Pla-Narbona al MOMA de Nova York.

Com a pintor, ha fet exposicions individuals a Barcelona, Zurich, Nova York, L'Haia i Chicago, entre altres. Té obres al Baltimore Museum of Art, al Muzeum Narodwe de Varsòvia i al MOMA de Nova York.

Josep Pla-Narbona va començar la seva carrera artística a Barcelona, on va estudiar litografia i gravat. Treballant a la indústria gràfica va entrar en contacte amb el món de la publicitat, de la mà de Ricard Fàbregas. Després de viure a París durant dos anys, va instal·lar el seu primer estudi a Barcelona a finals dels anys 50. Ha estat professor de Plàstica Publicitària a l'Escola Massana. Va ser el primer President de Grafistes-FAD i també va presidir l'Alliance Graphique Internationale a Espanya durant més de 40 anys.

Entre els premis que ha guanyat al llarg de la seva trajectòria, destaquen el Premio Nacional de Diseño 2004, el Laus d'Honor l'any 2000 i la Medalla del Foment de les Arts Decoratives l'any 1990. A aquests premis hi sumem, avui, la Medalla d'Or de Sant Lluc.

 

 

CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat