Programació

PIONERS DE L'AGRUPACIÓ FOTOGRÀFICA DE CATALUNYA

Del 13 desembre 2011 al 14 gener 2012

Inauguració 13 desembre a les 19.30 h

En ocasió de la 1a Setmana de la Fotografia, el Cercle Artístic de Sant Lluc presenta una exposició integrada per dues col·leccions d'imatges pràcticament inèdites realitzades durant les primeres dècades del s. XX, procedents del Fons de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya.

Amb aquesta iniciativa volem retre un homenatge a l'agrupació fotogràfica senyera de Catalunya, entitat fundada l'any 1923 amb la finalitat de fomentar i divulgar l'art de la fotografia en totes les seves vessants, sota l'impuls de noms tan importants de la fotografia catalana com Joaquim Pla Janini, Emili Godes, Pere Català Pic, Otto Lloyd, Agustí Centelles,  Antoni Campañà o Salvador Lluch, entre d'altres.

Tot i la cura i els esforços que l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya dedica a la recerca i la conservació del seu gran arxiu d'imatges, moltes d'aquestes fotografies que avui presentem encara romanen anònimes. Malauradament, molts dels materials fotogràfics antics, integrats per fràgils negatius de vidre –i poc documentats–, varen patir les conseqüències de les vicissituds ocorregudes al nostre país durant la primera meitat del segle. El nostre antic patrimoni fotogràfic tampoc no va escapar de la dispersió, l'espoli o destrucció material, mentre les imatges posteriors a la Guerra Civil estan documentades.

Aquesta exposició ens permet esbrinar l'evolució de la fotografia durant la primera part del segle XX, que en els inicis, era de caràcter purament documental però ben aviat va anar a la recerca d'un llenguatge propi que li va permetre alliberar-se de la mera funció notarial.

Podem constatar aquesta ‘nova visió’ en les mirades personals dels seus autors i en la preeminència dels valors inherents a la fotografia ­–la plasticitat de les llums i de les ombres, el control dels contrastos, la composició de l'enquadrament o la profunditat visual–, que enriqueix el seu inestimable valor testimonial.

 

 

Josep Rigol 

Vicepresident del Cercle Artístic Sant Lluc

Comissari de la Setmana de la FotografiaCERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat