Programació

FET A SANT LLUC

PATRIMONI ARTÍSTIC DEL CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC

(Obres des de 1987 a 2008 del fons del Cercle)

Totes les obres d’aquesta exposició formen part del fons patrimonial de Sant Lluc. La més antiga està datada al 1987 i la més recent és del 2008. La majoria d’elles han estat fetes en els últims deu anys. Es tracta doncs, d’un conjunt d’incorporacions recents que, en alguns casos, es mostren al públic per primera vegada.

El patrimoni de Sant lluc consta de gairebé vuit-centes peces entre pintures, dibuixos, gravats, escultures, fotografies, cartells, medalles i altres objectes d’art. Aquesta selecció de 21 obres és massa limitada per pretendre ser significativa. Tampoc és una selecció feta per un exclusiu criteri de qualitat: hi ha obres tan bones o encara millors que no ha estat triades. Potser els pintors de la casa trobaran a faltar més pintures i de ben segur que els escultors pensaran que una única escultura és poca cosa. Tots tindran raó. La intenció, però, és fer sortir a la llum peces que, aplegades, formin un conjunt unitari i prou variat com per donar al visitant (al visitant que no coneix bé Sant Lluc), una idea tan parcial com es vulgui però neta i suggestiva de quines coses es fan dins d’aquest Centre de Pràctica Artística.

El tema de la figura i de la figura femenina nua en particular, és el motiu recurrent i casi exclusiu de l’exposició. Això era inevitable donat el caire literalment  figuratiu de les activitats que es fan a Sant Lluc on la gran majoria dels artistes treballen a partir de models humans. Però també ha estat una decisió deliberada per tal de subratllar un dels trets més distintius de la casa. Fa cent anys, quan Sant Lluc començava, aquesta manera de fer no tenia discussió ni alternativa: cinquanta anys enrere, representar nus potser ja s’havia convertit en una manera resignada d’anar fent.  Avui, en un Sant Lluc materialment renovat de dalt a baix, no pot ser altra cosa que una opció intencionada. Exposicions com aquesta, a més de donar una mica d’amenitat a l’agost de la ciutat, haurien de servir per comprovar si l’opció ha estat la bona. La paraula la té ara l’espectador.

Artistes: Agustí Roca, Alberto Gutiérrez Polo, Alex Pascual, Anna Selva, Canovas, Cameron Fraser, Carles Bohorquez, Carmen de Los Llanos, Daniel Riera, Elisa Lladó, Jaime David Tschler, Jean Diego Manbrive, Joan F. Morella, Manel Esclusa, Maria Espeus, Maria Mazas, P. Raiet, Rosa Codina, Toni Catany, Txema Salvans.

Comissari: David Sanmiguel

Col·laboracions: Universitat Internacional de Catalunya


CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat