Programació

FOTOTERTÚLIA
L'estrany cas de Jaume Calafell (1917-1986): Una excepcional i desconeguda indústria fotogràfica familiar amb epicentre a l'Urgell

A càrrec de Ramon Barnadas

La tradició familiar situa l’inici de Jaume Calafell Pifarré com a fotògraf en el moment en què, amb uns 15 anys, rep una càmera de fotos com obsequi de promoció d’un producte alimentari al seu Sant Guim de Freixenet natal. D’ara endavant, inicia una carrera professional que el durà a establir-se a Tàrrega i ser un dels fotògrafs més influents a les comarques de Lleida, tanmateix amb importants connexions a tot Catalunya i Espanya.

Amb una estructura bàsicament familiar que amplia amb alguns treballadors fixes i temporals, exerceix de retratista, reporter gràfic per a l’agència EFE, postaler, cineasta, fa reportatge social, munta una emissora de ràdio local i registra més de trenta patents, principalment de temàtica fotogràfica, moltes de les quals explota ell mateix en construir els objectes als tallers que té casa seva i en altres locals de Tàrrega.

Una de les invencions més destacades, apareguda a mitjans de la dècada de 1950, són els visors estereoscòpics de mà Marte, que acompanya de vistes en color, i que són origen, cap el 1961, dels visors de pagament Marte Visión, que situa en llocs turístics. És un esbargiment sorprenentment longeu que sobreviu fins a la Barcelona olímpica de 1992, quan els darrers visors són retirats de Montjuïc. Però tampoc es queda enrere un fotomató semiautomàtic, Marvisa, que comercialitza entre els fotògrafs professionals amb estudi.

Per davant de les seves càmeres va passar una multitud de ciutadans anònims il·lusionats, així com artistes, esportistes, prostitutes, escriptors, polítics, eclesiàstics, de manera que el seu fons actual supera amb escreix les 100.000 imatges.

A la Fototertúlia s’abordaran aquestes i altres peculiaritats de l’obra de Calafell, tenint en compte aspectes socials fonamentals en l’àmbit fotogràfic, com eren, per exemple, el fosc món de les exclusives fotogràfiques o les característiques sorprenents d’algunes patents espanyoles.


Dilluns 4 de novembre a les 18.30h

Sala social de SANTLLUC

Entrada lliure

Imatges


CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat