Programació

Setmana de la fotografia
3a edició

Del 18 al 23 de novembre

En plena revolució digital i coincidint amb el centenari de la càmera Leica, dediquem la tercera edició de la Setmana de la Fotografia de Sant Lluc a la fotografia analógica, aquella en la qual el procés és tant o més important que el resultat.
I ho fem amb un programa que posa de manifest les grans possibilitats artístiques i documentals d'aquesta técnica: una exposició de Francesc Serra de retrats dels socis fundadors de Sant Lluc, dues conferències sobre episodis essencials de la història de la fotografia i un taller de fotografia al carrer amb càmeres de rodet i el seu revelatge químic al nostre laboratori fotogràfic.
Agraïm la col·laboració de les institucions, empreses, conferenciants i professionals de la fotografía, i us convidem a tots a participar i gaudir de les activitats d'aquest programa.

Josep Rigol
Vicepresident i comissari de la Setmana de la Fotografia

DILLUNS 18, 19 H

Inauguració de l'exposició

Francesc Serra. L'artista al seu taller.

Del 13 al 30 de noviembre

Exposició produïda per l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona

Comissari de l'exposició Rafel Torrella

Entre finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX, el fotògraf, litògraf i pintor Francesc Serra i Dimas (Barcelona, 1887-1967) va retratar sistemàticament els principals artistes catalans de l'època als seus tallers i en ple procés creatiu. En aquesta exposició es poden veure un total de 35 retrats dels fundadors i socis representatius del Cercle Artístic de Sant Lluc, entre d'altres Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Joaquim Torres García o Joan Miró, tots ells fotografiats en ple procés de creació en els seus estudis, o bé a l'aire lliure. Així doncs, a més de destacar la qualitat i la raresa del treball de Francesc Serra a la seva època, valorem especialmente el valor testimonial que suposen aquests documents artístics i històrics per a la nostra entitat.

DIMARTS 19, 19H

Conferencia

100 anys de la càmera Leica (1913-2013). Un viatge a través de la història de la càmera més llegendària.

Per Albert Torras, de Casanova Foto

L’any 1913, ara fa cent anys, Oskar Barnack, de la firma alemanya Leitz, va concebre el primer prototipus de la Leica (Leitz Camera), la primera màquina de 35 mm que revolucionà la fotografia. Gràcies a la seva lleugeresa, velocitat, capacitat (36 imatges) i òptica excepcional, les càmeres Leica varen donar als fotoperiodistes una llibertat fins aleshores desconeguda i els va permetre obtenir documents gràfics increïbles dels escenaris socials, esportius i bèl·lics.

Amb el pas dels anys, les Leica han esdevingut objectes de culte. El maig de 2012 la galeria de subhastes Westlich de Viena, va vendre una càmera Leica de la “Sèrie 0” per 2,16 milions d’euros, convertint-se en la càmera més cara de la història. L’expert Albert Torras, de Casanova Foto, ens parlarà  d’aquest mite de la fotografia i de la seva actual dimensió cultural (Galeries Leica, Premi Oskar Barnack, etc.).  També descobrirem un episodi inèdit: L’operació anomenada “Tren Leica de la Llibertat”, organitzada secretament per Ernst Leitz per salvar la vida dels seus treballadors jueus, ajudant-los a fugir de l’Alemanya nazi amb el pretext de tractar-se de tècnics de Leica amb missions professionals assignades a països com ara França, Anglaterra o els EEUU.

Amb la col·laboracio de Casanova Foto

DIMECRES 20, 19H

Conferència

Els autocroms, un color "invisible". L'estètica impresionista de les primeres fotografies en color.

Per Ramon Barnadas Rodríguez, fotògraf, profesor i historiador de la fotografia.

La fotografia en color arrenca al segle XIX, però no és fins l’any 1907 que, de la mà dels germans Lumière, es comercialitza un sistema per practicar-la. L’autocrom, que no deixa de ser una diapositiva en color, va ser el resultat d’una seqüència històrica de recerques i solucions que van donar lloc a un producte que va generar moltes expectatives i que va sorprendre pel seu cromatisme i la seva plasticitat. Poc després de la seva comercialització van aparèixer procediments similars i, cap als anys 1930, tots ells van ser progressivament desbancats pel Kodachrome i altres més moderns, com el negatiu en color. Així fou com l'autocrom va caure en un semi oblit. Avui recuperem la bellesa i la història dels autocroms, una de les joies de la fotografia analògica que, durant un curt però intens període, semblava que recreés en la fotografia l’estètica impressionista pictòrica i aportés noves eines al pictorialisme fotogràfic.

Amb la col·laboració de Fotoconnexió

 

DISSABTE 23

Taller de fotografia analógica al carrer amb el fotògraf José Casanova

Cent anys després de la invenció de la Leica i seguint l'exemple de fotògrafs tan importants com Henri Cartier-Bresson, William Klein, Garry Winogrand, Xavier Miserachs o Joan Colom, sortirem al carrer per descubrir la vida del voltant de Sant Lluc. Capturarem, amb les nostres càmeres analògiques, aquells instants únics de la vida de Sant Pere i seguidament revelarem els negatius al laboratori fotogràfic de Sant Lluc.

Treu la teva càmera de fotografia analògica de l'armari i porta-la!

Primer grup: de 10 a 14h

Segon grup: de 16 a 20h

Inscripció prèvia (places limitades): santlluc@santlluc.cat

Preu: 10€ (inclou rodet fotogràfic B/N, revelatge i una còpia en paper)

 

Imatges
CERCLE ARTISTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADER • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat