Programació

Curs 'El comissariat i la gestió d'exposicions'
Segona edició

Curs organitzat per l'ACCA, en col·laboració amb Sant Lluc

21 i 28 de novembre 2011

Durada: 8 h

Lloc: Cercle Artístic Sant Lluc

El curs és una introducció des d'una perspectiva professional al treball de comissariat i de gestió d'exposicions. Aborda la qüestió de projecte expositiu, revisa el concepte mateix d'exposició i analitza les tasques de planificació, gestió i producció, així com tracta les nocions d'imatge i de públics associades al fet expositiu. Adreçat a professionals i estudiants formant-se en l'àmbit de les exposicions, així com artistes i altres agents culturals.

EL COMISSARIAT I LA GESTIÓ D’EXPOSICIONS

Dilluns 21 de novembre

Benvinguda al curs_15.50 h

Joan Maria Minguet, president de l' ACCA i Josep Parera, director del CASLL.

Sessió 01_ 16.00 h: L'exposició com a camp expandit de treball. Les itineràncies i les coproduccions

Ponent: Teresa Grandas, Conservadora d'exposicions temporals, MACBA

 

Aquesta presentació analitza l'exposició des de la perspectiva de la mobilitat i la transferència de continguts. Les itinieràncies i les coproduccions com a oportunitats d'expansió del discurs, de col·laboració institucional i de creació de xarxes de treball. Oportunitats, necessitats i problemàtiques que presenten.

 

Bio

Llicenciada en Història de l'Art, és Conservadora d'exposicions temporals al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, MACBA. La darrera exposició que ha comissariat ha estat l "Àngels Ribé. En el labertint, 1969-1984". I anteriorment, "Paral.lel Benet Rossell" (2010), "Palazuelo. Procès de Treball" (2006-2008), o el projecte col.laboratiu "Desacuerdos. Sobre art, política i esfera pública a l'estat espanyol" (2005), entre d'altres.

 

 18.00_18.15 h Descans

Sessió 02_ 18.15 h: El museu desconegut: aspectes més rellevants de la gestió d’un museu d’àmbit nacional

 

Ponent: Josep Maria Amorós, administrador del MNAC

La ponència abastarà aquells aspectes d’un museu d’àmbit nacional, com és el MNAC, en allò que fa referència a la gestió de qüestions com ara personal, pressupost, manteniment i d’altres. Elements poc visibles que possibiliten el funcionament del museu, facilitant allò que es posa en el coneixement del públic, com són les col·leccions i les diverses activitats que s’hi desenvolupen.

bio

Josep Maria Amorós és en l’actualitat l’administrador del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, ha ocupat diversos càrrecs dins la Diputació de Barcelona. Al marge dels llocs de contingut de caire eminentment jurídic, n’ha ocupat d’altres més relacionats amb la funció gerencial. Així mateix, a banda de les funcions desenvolupades a l’administració, ha exercit l’advocacia com a especialista en dret administratiu i com a assessor permanent en diversos ajuntaments. Ha impartit docència en els àmbits universitari i de l’administració local, i ha col·laborat en el ‘Butlletí d’Informació Econòmica i Tributària’ i en els ‘Quaderns de Dret Local’.

 

Dilluns 28 de novembre

Sessió 03 _16.00 h: Els reptes d’una galeria d’art en l'era de la globalització

 

Ponent: Emilio Álvarez, director de la galeria Àngels Barcelona.

 

El sector de les galeries d'art contemporani ha patit grans canvis arran de la transformació que ha experimentat l'escenari global. Aproximació al sentit, el rol i principals reptes d´una galeria d'art contemporani en un mercat cultural global, a partir de l´experiencia del projecte ángelsbarcelona.

bio

Emilio Alvarez és director de la galeria ANGELS BARCELONA que representa als artistas Michel Snow, Harun Farocki, Ion Grigorescu, Pep Agut, Peter Downsbrough, Esther Ferrer, Joan Fontcuberta, Mabel Palacín, Mireia Saladrigues, Efren Alvarez, Alexandra Navratil, Vacca i Richard T. Walker. És també co-director de la fira LOOP, primera fira mundial especialitzada en videoart, i del festival SCREEN FROM BARCELONA. Llicenciat i MBA a ESADE, Barcelona.

18.00_18.15 h Descans

Sessió 04_ 18.15 h: La col·lecció imaginaria. (Gestió i digestió d’un art intangible)

Ponent: Iván de la Nuez, assagista i crític

L’art s’ha afermat, durant la darrera dècada, com a gènere literari. Un terreny creixent de la narrativa on hi conflueixen artistes, obres i museus imaginats per Michel Houellebecq o Ignacio Vidal-Folch, Julián Rodríguez o David Markson, Álvaro Enrigue o Julián Ríos, Roberto Bolaño o PatrickMcGrath, Javier Calvo o Enrique Vila-Matas.

Tot accentuant una tradició que evoca Oscar Wilde o Gilbert K. Chesterton, Henry James o Edith Warthon, aquests autors han construït un “sistema artístic”- museus i crítics, creadors i comissaris, col·leccionistes i galeristes – que sol dir molt més dels mecanismes de l’art que les “trames” que s’accepten com a “vertaderes”.

Bio

Iván de la Nuez és autor de llibres com La balsa perpetua (1998); El mapa de sal (2001); Fantasía Roja (2006); Postcapital. Crítica del futuro (2006); o Inundaciones. Del Muro a Guantánamo: invasiones artísticas en las fronteras políticas. 1989-2009 (2010). Aquestes obres han estat publicades en diverses llengües per Mondadori, Surkhamp, Debate, Periférica, Castelvecci, Linkgua o Angelus Novus. També ha estat curador o co-curador d’exposicions com La isla posible (1995); Inundaciones (1999); Parque humano (2002); Postcapital (2006); De Facto. Retrospectiva de Joan Fontcuberta (2008); Dentro y fuera de nosotros. Retrospectiva de Javier Codesal (2009); i Atopía. El arte y la ciudad en el siglo XXI (2010). 

 

 

Informació

Direcció: Mercè Alsina

Coordinació: Mercè Alsina i Nuria Gregori

Inscripcions: via correu electrònic a Nuria de Gregori (nugregori@gmail.com). es confirmarà reserva de plaça. inscripció dels socis del CASLL a Anna Calvó, correu electrònic: acalvo@santlluc.cat

 

Preu: 30 €.

 

Inscripció: Per formalitzar la inscripció caldrà ingressar l'import del curs al 2013-0118-96-0200985704. Si us plau, feu constar el concepte “curs ACCA + [Nom del participant]”

Descompte del 50% per als socis de l'ACCA i del CASLL.

Places limitades. L'assistència a totes les sessions és obligatòria per obtenir el certificat d'aprofitament.

 

Informació i consultes: nugregori@gmail.com mercealsina1@gmail.com acalvo@santlluc.cat

 

 

 CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat