Programació
actual

Fototertúlia
Les galeries de retrat i els estudis de fotografia, un patrimoni fràgil. A càrrec de María de los Santos García Felguera

Abans que la fotografia es convertís en un negoci gràcies al retrat (en format targeta de visita) al voltant de l'any 1860 a Espanya, en els terrats del centre de les ciutats ja hi havien anat sorgint petites construccions de vidre, com a hivernacles. Provisionals i precàries, han deixat poca petjada malgrat l'ampli desenvolupament que van aconseguir.

  
Aquestes senzilles construccions van anar creixent i van incorporar a la sala de retratar (de vidre), petits espais com a zona d'espera o per a empolainar-se i algun laboratori. Encara en les primeres dècades del segle XX es continuaven aixecant aquest tipus de galeries per a aprofitar la llum, imprescindible en la presa fotogràfica. A Barcelona tenim un exemple que  miraculosament encara es conserva: l'estudi de fotografia Daguerre, obert el 1916 per Martí Bonet a la carretera de Sants.


Aquests edificis han corregut diversa sort i en queden molt pocs en el món: la majoria es van enderrocar, uns altres es van tancar i alguns s'han dedicat a altres activitats. De tots ells només un grapat ha mantingutl'ofici de la fotografia. En aquests casos un procés de recuperació els ha donat nova vida al mateix temps que ha enriquit l'oferta cultural i d'oci de les ciutats: transformats en petits museus amb activitats fotogràfiques (analògiques i digitals), són també llocs amb residència d'artistes, sales d'exposicions, tallers per a nens, joves i públic en general, espais que captiven uns visitants acostumats a fer fotografies amb el telèfon mòbil, però no han presenciat mai la màgia del procés fotogràfic anterior.

Fotografia: Atelier Malicot, Sablé-sur-Sarthe, 2007

3 de febrer de 2020 a les 18:30

Sala Social

Entrada lliure

Imatges


CERCLE ARTÍSTIC DE SANT LLUC • PALAU MERCADERS • C/ MERCADERS, 42 • 08003 BARCELONA • TEL 93 302 45 79 • FAX 93 302 68 74 • santlluc@santlluc.cat